12 website trends die 2024 Zullen Domineren

Terwijl technologie blijft evolueren, ondergaat ook de wereld van webdesign voortdurende veranderingen. Er zijn verschillende webdesign trends 2024 waar u als webdesigner, bedrijf of digitaal ontwerpbureau zich op zou moeten richten.

Deze trends weerspiegelen een verschuiving naar meer gebruiksvriendelijke, toegankelijke en gepersonaliseerde webervaringen, evenals een toenemende nadruk op de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in webdesign en webontwikkeling. Dat is precies wat wij gaan bespreken in deze blog over Top 12 website trends om op te letten in 2024.

Website trends 2024 in het kort

Website IVCB – Gemaakt door Creative Corner

1. Scrollende Animaties

Scrollende animaties voegen een dynamisch, meeslepend element toe aan de gebruikerservaring van een website, waarbij verschillende animaties en effecten worden geactiveerd in reactie op de scrollacties van een gebruiker. Dit kan elementen inhouden die in- of uitfaden, van kleur veranderen, of op hun plaats bewegen, waardoor een visueel meeslepende ervaring ontstaat die gebruikers aanmoedigt om de website verder te verkennen.

 

In de wereld van webdesign in 2024 spelen scrollende animaties een cruciale rol bij het creëren van een interactieve en intrigerende website-ervaring. Deze animaties voegen niet alleen een dynamisch element toe, maar dienen ook als een doeltreffend middel om de aandacht van gebruikers vast te houden. Terwijl bezoekers door de pagina scrollen, kunnen verschillende elementen op een creatieve en opvallende manier tot leven komen.

 

Denk hierbij aan subtiele overgangen, zoals het geleidelijk vervagen van tekstblokken, het subtiel veranderen van kleurenschema’s, of het vloeiend bewegen van afbeeldingen. Deze bewegingen zorgen voor een naadloze en plezierige gebruikerservaring.

 

Webdesigners moeten in 2024 de kunst van het toepassen van scrollende animaties begrijpen en beheersen. Het juiste gebruik van deze dynamische elementen kan niet alleen de visuele aantrekkingskracht vergroten, maar ook de betrokkenheid van gebruikers versterken, waardoor ze langer op de website blijven en meer ontdekken. Het integreren van doordachte en subtiele scrollende animaties is dan ook een essentieel aspect van modern en effectief webdesign.

homepagina creative corner webdesign trends
Homepagina Creative Corner

2. Donkere Modus

We zijn altijd op zoek naar manieren om voor onze gebruikers te zorgen. Naarmate toegankelijkheid populairder wordt, wordt donkere modus steeds aantrekkelijker voor webdesigners. Donkere modus is een van de belangrijkste webdesign trends die de afgelopen jaren enorme populariteit heeft aangetrokken. Het vermindert niet alleen oogbelasting bij weinig licht, maar geeft websites ook een strakke en moderne uitstraling.

 

In 2024 moeten webdesigners de kunst van het implementeren van donkere modus beheersen, aangezien steeds meer websites hun versie van donkere modus presenteren. Gebruikers zijn meer betrokken bij websites die donkere modus aanbieden, waardoor het voor hen gemakkelijk is om te lezen en hun zichtbaarheid te verbeteren. Veel telefoons hebben nu automatisch donkere modus geselecteerd voor apps en de interface.

 

De gedurfde kleuren van donkere modus helpen ook de batterij van het apparaat langer mee te gaan, terwijl consumenten een aangename ervaring hebben tijdens de nachtelijke uren. Bij het ontwikkelen van websites in 2024 is het cruciaal om rekening te houden met de groeiende vraag naar donkere modus en ervoor te zorgen dat deze functionaliteit op een doordachte manier wordt geïntegreerd.

zelftest
Website Praktijk GvR - Gemaakt door Creative Corner

3. Interactieve Marketing

Het integreren van interactieve marketing elementen op uw website is een krachtige strategie om bezoekers te betrekken en waarde te bieden. Interactieve marketing gaat verder dan statische inhoud en creëert een betrokkenheid die niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook waardevolle inzichten oplevert.

 

Stel dat u een makelaar bent met een geavanceerde hypotheekrekenmachine op uw website. Door waarde te leveren aan bezoekers en tegelijkertijd informatie te verzamelen over hun financiële situatie, kunt u op maat gemaakte diensten aanbieden.

 

Voorbeelden van verrijkende interacties in marketing zijn onder andere:

 • Beoordelingsquizzen die betrokkenheid stimuleren
 • Peilingen en enquêtes om inzicht te krijgen in klantvoorkeuren
 • Interactieve rekenmachines voor gepersonaliseerde berekeningen
 • Boeiende wedstrijden om deelname te bevorderen

 

Deze interactieve marketingbenaderingen gaan verder dan statische inhoud en moedigen bezoekers aan om actief deel te nemen. Door middel van deze verrijkende interacties vergroot u niet alleen de betrokkenheid van gebruikers, maar verzamelt u ook waardevolle gegevens die u kunt gebruiken om uw diensten beter af te stemmen op de behoeften van uw publiek.

Als u overweegt aanpassingen aan te brengen aan uw huidige website, een volledige herontwerp te doen of een nieuwe website vanaf nul te ontwerpen, staan wij klaar om u te helpen. Onze focus ligt op het begrijpen van uw unieke bedrijfswaarden en het creëren van een website die deze waarden niet alleen weerspiegelt, maar tevens een onvergetelijke ervaring biedt aan uw bezoekers.

slimme chatbots

4. Chatbots

Chatbots zijn al enkele jaren populair en ze zullen relevant blijven in 2024. Naarmate kunstmatige intelligentie en machine learning geavanceerder worden, verwachten we dat chatbots de norm zullen worden voor eenvoudige klantenserviceverzoeken en “persoonlijk winkelen”.

 

Bijvoorbeeld, als een klant uw website bezoekt, opzoek is naar telefonische ondersteuning en de chatbot weet dat er een gratis telefoonupgrade beschikbaar is, kan de chatbot de klant hierover informeren. Dit kan leiden tot een positieve ervaring voor de klant en bespaart het bedrijf de kosten van klantensupport die gepaard gaan met het praten met een live persoon.

 

Maakt u zich zorgen over het gebrek aan personeel om een webchat te beheren? Maak gebruik van tools die uw webchats kunnen doorsturen naar uw mobiele telefoon, zodat u met klanten kunt communiceren terwijl u onderweg bent.

 

In combinatie met AI kunnen we onze chatbot voorzien van alle informatie over ons bedrijf, waardoor het in staat is om zelf vragen van klanten te beantwoorden. Als u bijvoorbeeld meer gedetailleerde informatie nodig heeft, kan de chatbot worden doorgeschakeld naar een menselijke medewerker. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen geautomatiseerde en persoonlijke ondersteuning, waardoor u snel en efficiënt wordt bediend.

dall 3 voorbeelden
Illustraties Dall-E3

5. Opkomst van AI

In de komende jaren zal de integratie van AI in webdesign en beeldcreatie aanzienlijk toenemen. Tools zoals ChatGPT, Dall-E3 en Midjourney bieden nu al mogelijkheden om afbeeldingen te genereren, teksten te schrijven en zelfs te helpen bij het schrijven en verbeteren van code. Hoewel we ons nog in de vroege stadia van deze technologie bevinden, laten recente ontwikkelingen zien dat deze tools snel verbeteren.

 

ChatGPT4, Dalle-E3 en Midjourney zijn voorbeelden van AI-engines die het mogelijk maken om met eenvoudige tekstprompt afbeeldingen te creëren die voorheen tijdrovend waren om te maken of te verkrijgen. Maar de toepassingen van AI in webdesign gaan verder dan alleen beeldcreatie. Stelt u voor dat u AI kunt gebruiken om complexe codes sneller te schrijven, of om fouten in codes sneller op te sporen en te corrigeren. Deze technologie biedt mogelijkheden om het ontwerpproces te versnellen en de efficiëntie van webontwikkeling te vergroten.

 

In plaats van te worstelen met het vinden van hoogwaardige fotografie, kunnen websites nu gebruikmaken van AI om aantrekkelijke afbeeldingen te genereren die naadloos aansluiten bij hun identiteit. Bovendien kunnen webdesigners AI inzetten om teksten te schrijven die passen bij de toon en stijl van een specifiek merk. Daarnaast wordt het met de voortdurende ontwikkelingen in AI steeds waarschijnlijker dat deze technologie webontwikkelaars zal helpen bij het sneller en nauwkeuriger schrijven en verbeteren van codes.

6. Interactieve Storytelling

In 2024 zullen webdesigners diep moeten graven in hun gereedschapskisten om mensen te betrekken bij storytelling in webdesign. Maar laten we eerst kort uitleggen wat storytelling eigenlijk is voordat we verder gaan. Storytelling is het gebruik van verhalende elementen om een boodschap over te brengen, en in webdesign wordt het ingezet om een unieke merkidentiteit en stem op te bouwen in een zeer competitief landschap.

 

Door interactiviteit toe te voegen aan storytelling kunt u een sterke impact hebben op het publiek en hen overtuigen om lang op de pagina te blijven.

 

Het kan een beetje uitdagend zijn om dit goed te krijgen. Interactieve storytelling draait allemaal om het toevoegen van elementen die bezoekers van het ene punt naar het andere brengen zonder de informatiestroom te verstoren.

 

Met gamificatie, video’s en meeslepende 3D-beelden kunt u een onvergetelijke ervaring creëren voor gebruikers op uw website. Dit betekent ook niet dat u groots moet gaan met interactieve storytelling. Simpele animaties met twee of drie visuals of dynamische tekst werken ook goed. Voor e-commercewebsites kan deze webdesigntrend precies de juiste inspiratie bieden.

 

Interactieve storytelling wordt een essentieel hulpmiddel voor webdesigners die willen communiceren met hun doelgroep op een manier die verder gaat dan traditionele methoden. Het vermengen van meeslepende verhalen met interactiviteit op websites opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden om merken te onderscheiden en betrokkenheid te vergroten.

7. Micro-interacties

Op een website zijn micro-interacties kleine animaties die subtiele feedback aan gebruikers bieden. Een van de meest voorkomende micro-interacties is het zien van een knop die van kleur verandert wanneer een gebruiker er met de muis overheen beweegt, of dat de knop groter wordt als u eroverheen gaat. Met de focus op micro-interacties kan dezelfde ervaring meer aandacht krijgen om op te vallen.

 

Micro-interacties voegen een extra laag van interactiviteit en visuele aantrekkelijkheid toe aan de gebruikerservaring. In 2024 zullen webdesigners meer nadruk leggen op het integreren van verfijnde micro-interacties om de algehele website-ervaring te verrijken.

 

Of het nu gaat om het verfijnen van de feedback bij het indienen van een formulier, het subtiel veranderen van pictogramkleuren bij aanraking, of het toevoegen van leuke animaties bij het laden van inhoud, micro-interacties bieden een kans om gebruikers te betrekken en te verrassen.

 

Door deze subtiele details toe te voegen, kan een website een onvergetelijke en positieve indruk achterlaten op de bezoekers. Het begrijpen en implementeren van doordachte micro-interacties wordt een sleutelelement in de gereedschapskist van webdesigners die streven naar een verfijnde en aansprekende online ervaring.

Website Picnic
Website Picnic

8. Op Maat Gemaakte Illustraties

In 2024 nemen we afscheid van standaard stock-poppetjes en omarmen we op maat gemaakte graphics met open armen! Illustraties spelen een essentiële rol bij het tot leven brengen van het imago van uw bedrijf, en op maat gemaakte illustraties worden verwacht de weg te wijzen.

 

Dit jaar draait alles om eigen identiteit, kies daarom voor een speciaal ontworpen illustratie, of het nu plat of 3D is, die perfect aansluit bij de identiteit van uw merk. Op deze manier bent u niet alleen uniek, maar wordt uw merk ook direct herkenbaar.

 

Op maat gemaakte illustraties bieden een kans om een visuele stempel te drukken die volledig past bij de eigenheid van uw merk. Of het nu gaat om karaktervolle figuren die de kernwaarden van uw bedrijf weerspiegelen of om illustraties die een verhaal vertellen, authentieke karakters voegen een persoonlijk en onderscheidend element toe aan de visuele presentatie.

 

Het gebruik van op maat gemaakte illustraties in webdesign in 2024 gaat verder dan esthetiek; het draagt bij aan het opbouwen van een sterke merkidentiteit en het creëren van een onvergetelijke gebruikerservaring. Het is niet alleen een trend, maar een strategische keuze om u te onderscheiden in een wereld waar visuele originaliteit steeds waardevoller wordt.

website laten maken haarlem pagina
Website laten maken haarlem landingspagina

9. Geolocatie & Inhoud op Basis van Browser

Wellicht heeft u gemerkt dat de inhoud op bepaalde websites verandert wanneer u deze opnieuw bezoekt na korte tijd of wanneer u toegang krijgt via een ander apparaat of browser. Geavanceerde websites maken gebruik van onder anderen locatiegegevens om dynamische, gepersonaliseerde inhoud te leveren in plaats van generieke informatie bedoeld voor een breder publiek.

 

Aangepaste inhoud voor terugkerende bezoekers kan leiden tot hogere conversieratio’s. Dit is duidelijk zichtbaar in zoekmachines zoals Google, waar op locatie gebaseerde resultaten worden weergegeven voor zoekopdrachten. Bijvoorbeeld, mensen die zoeken naar “website laten maken Haarlem“, zien andere resultaten dan gebruikers in andere locaties.

 

Een efficiënte directory-website kan ook rekening houden met de voorkeuren van gebruikers, zoals het prioriteren van Italiaanse restaurants in zoekresultaten voor gebruikers die deze eerder hebben beoordeeld of opgeslagen. Gepersonaliseerde inhoud is met name cruciaal voor e-commerce websites, waar het tonen van recent bekeken, opgeslagen of gelikete producten en het benadrukken van items in verlaten winkelwagens kan leiden tot verhoogde conversies.

 

Naarmate gebruikers steeds meer gepersonaliseerde inhoud op websites verwachten, zal dit een steeds belangrijkere factor worden bij het realiseren van een succesvolle online aanwezigheid. Het benutten van geolocatie en het aanpassen van inhoud op basis van de browserervaring zullen essentiële strategieën worden om te voldoen aan de verwachtingen van het moderne online publiek.

10. Toegankelijkheid

Inclusiviteit en toegankelijkheid zijn meer dan een trend; er is een groeiende behoefte aan webdesign om rekening te houden met de behoeften van mensen met beperkingen. Het hebben van een website die elke bezoeker kan navigeren en waarmee ze kunnen interacteren, gaat verder dan alleen goede klantenservice en het bieden van een uitstekende ervaring. Het kan conversies verhogen, SEO verbeteren en u helpen een breder publiek te bereiken.

 

Elementen die de toegankelijkheid verbeteren, zijn onder andere:

 • Sterke kleurcontrasten creëren tussen tekst en achtergronden
 • Focusindicatoren toevoegen, zoals de rechthoekige omlijning die verschijnt rond links bij gebruik van toetsenbordnavigatie
 • Labels en instructies gebruiken bij formulier-velden in plaats van placeholder-tekst met lage context
 • Functionele alt-tags gebruiken voor afbeeldingen (wat ook de SEO verbetert!).

Door toegankelijkheidsprincipes te integreren in het webdesign, vergroot u niet alleen de inclusiviteit van uw website, maar profiteert u ook van zakelijke voordelen zoals een betere zoekmachinepositie en een grotere doelgroepbereik. Het belang van toegankelijkheid en beschikbaarheid zal naar verwachting alleen maar toenemen naarmate meer bedrijven erkennen dat het niet alleen ethisch, maar ook strategisch waardevol is om een website te hebben die voor iedereen toegankelijk is.

Website CSRD Collectief - Gemaakt door Creative Corner

11. Duurzaam Webdesign

Duurzaamheid in webdesign is een opkomende trend waarbij de focus ligt op het creëren van professionele, rustige ontwerpen zonder onnodige drukte. Dit streven naar duurzaamheid is niet alleen gericht op milieubewustzijn, maar ook op het bieden van een esthetisch aangename en gebruiksvriendelijke ervaring voor bezoekers.

 

Kenmerken van duurzaam webdesign zijn onder andere:

 1. Minimalistisch Ontwerp: Een minimalistisch ontwerp gebruikt alleen de essentiële elementen die nodig zijn om de boodschap over te brengen. Door overbodige decoratie en visuele rommel te vermijden, straalt het een professionele en rustige uitstraling uit.
 2. Responsieve Lay-out: Een duurzaam ontwerp is vaak responsief, wat betekent dat het zich aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Hierdoor blijft de consistentie behouden, ongeacht hoe de bezoeker de website bekijkt.
 3. Gebruik van Duurzame Kleurenpaletten: Het selecteren van een duurzaam kleurenpalet draagt bij aan een evenwichtige uitstraling. Het vermijden van felle kleuren en het kiezen voor rustige, natuurlijke tinten kan bijdragen aan een kalmerende gebruikerservaring.
 4. Efficiënt Gebruik van Afbeeldingen en Media: Duurzame ontwerpen maken doordacht gebruik van afbeeldingen en media om de laadtijd te optimaliseren. Dit resulteert in een snellere website-ervaring, wat zowel duurzaamheid als gebruikerswaardering bevordert.
 5. Toegankelijkheid en Leesbaarheid: Een duurzaam ontwerp zorgt voor een goede toegankelijkheid en leesbaarheid. Duidelijke typografie, voldoende witruimte en goed geplaatste inhoud dragen bij aan een comfortabele leeservaring voor alle gebruikers.
 
 

Duurzaam webdesign is niet alleen een visuele keuze, maar het bevordert ook een langdurige gebruikersbetrokkenheid door een gebalanceerde en professionele presentatie. Het vermijden van overdreven elementen draagt bij aan een tijdloos karakter, waardoor de website langdurig relevant blijft.

website snelheid moaver
Website snelheid Moaver - Gemaakt door Creative Corner

12. Website Snelheid

Een van de meest kritieke normen voor webdesign draait om snelle laadtijden. Snelle laadsnelheden zijn al jarenlang essentiële componenten van gebruikerservaring (UX) en zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze blijven een topprioriteit voor websites die hoog scoren en veel conversies genereren.

 

Onderzoek geeft aan dat meer dan de helft van de internetgebruikers verwacht dat websites snel laden, binnen twee seconden nadat ze op een link hebben geklikt. Als uw website langer dan drie seconden nodig heeft om te laden, is de kans groot dat bezoekers deze verlaten en waarschijnlijk nooit meer terugkeren. De prestaties van een website hebben direct invloed op de omzet van een bedrijf.

 

Een snelle laadtijd is niet alleen cruciaal voor het behouden van bezoekers, maar het heeft ook aanzienlijke gevolgen voor de positie van een website in zoekresultaten. Zoekmachines, zoals Google, geven de voorkeur aan websites met snelle laadtijden, wat de SEO-ranking positief beïnvloedt. Daarnaast draagt een snel ladende website bij aan een positieve gebruikerservaring, wat op zijn beurt de kans op conversies vergroot.

 

Het optimaliseren van laadtijden en pagina-snelheid vereist aandacht voor verschillende aspecten van webdesign, waaronder het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van HTTP-verzoeken, en het gebruik van cachingtechnieken. Deze inspanningen zijn essentieel om te voldoen aan de verwachtingen van moderne internetgebruikers en om competitief te blijven in de digitale ruimte.

Samenvatting

In afsluiting van onze verkenning van de top webdesign trends voor 2024, is het belangrijk op te merken dat niet elke trend geschikt is voor elk type website. Het is cruciaal om de behoeften en verwachtingen van u bezoekers in overweging te nemen voordat u deze trends implementeert.

 

Bij Creative Corner begrijpen we dat elke onderneming uniek is, en daarom streven we ernaar om websites te bouwen die niet alleen de nieuwste trends omarmen, maar ook afgestemd zijn op de specifieke doelgroep van onze klanten.

 

Als toegewijde webdesign experts bieden wij meer dan alleen het volgen van trends. Wij hebben ervaring in alle hierboven genoemde trends en gaan zelfs verder om websites te creëren die niet alleen onvergetelijk zijn, maar ook bijdragen aan het behalen van uw specifieke doelstellingen, zoals conversies en betrokkenheid.

 

Als u overweegt veranderingen aan te brengen aan uw huidige website, een complete herziening te doen of een nieuwe website vanaf nul te ontwerpen, staan wij klaar om u te helpen. Onze focus ligt op het begrijpen van uw unieke bedrijfswaarden, het creëren van een website die deze waarden weerspiegelt en tegelijkertijd een onvergetelijke ervaring biedt aan u bezoekers.

 

Wilt u meer weten over hoe wij uw onderneming kunnen helpen opvallen en meer klanten aantrekken? Plan dan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via de knop hieronder. Tijdens dit gesprek kunnen we al uw vragen bespreken en samen de doelstellingen van uw project verkennen. Wij kijken ernaar uit om met u samen te werken aan een webdesign dat niet alleen de trends omarmt, maar ook resultaten oplevert.

Meer van zulke blogs?

Bent u eigenaar van of werkt u voor een bedrijf dat zijn online aanwezigheid en zijn website drastisch wilt verbeteren? Via onze nieuwsbrief delen we waardevolle en deskundige inzichten op het gebied van webdesign en online marketing. Wij helpen u graag de leider te worden in uw branche.