5 website fouten die je moet vermijden

Webdesign is moeilijk te beheersen. Wanneer je voor het eerst je website ontwerpt zal je veel website fouten maken.

Op het eerste gezicht lijken deze website fouten misschien klein, maar ze richten veel schade aan.

Hieronder vindt je de meest voorkomende website fouten.

1. Geen SSL-certificaat

SSL Certificaat

Heeft je website een 𝐒𝐒𝐋-𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐚𝐭? Het is namelijk wel belangrijk 
dat je het wel hebt. Het hebben van SSL-certificaat maakt je website en persoonlijk informatie 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠. Een SSL-certificaat houdt gevoelige informatie dat verstuurd is versleuteld. Zo wordt het veilig gehouden van hackers. Het hebben van een veilige website beschermt je SEO pogingen en creëert voor 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐫𝐨𝐮𝐰𝐞𝐧 met de bezoekers. 

🔓 Niemand wil een website opzoeken als ze elke keer langs een waarschuwingsbericht of een “Niet veilig” bericht in de URL heen moeten. Maar hou check je het als je het niet zeker weet?

🔒 Als je website URL begint met 𝐡𝐭𝐭𝐩𝐬 dan is het goed. 
Als het niet zo is, dan is het niet goed. 

Stel zo snel mogelijk een SSL-certificaat in als je dat nog niet hebt en vermijd deze website fout!


→ Het niet hebben van SSL-certificaat geeft bij google aan dat je website niet veilig is.

→ dus Google zal je website markeren als niet veilig en zal aangeven als niet zeker voor nieuwe gebruikers.

2. Generieke 404 pagina

404 pagina van creative corner
404 Pagina van Creative Corner

→ Een 404-pagina is een pagina die wordt weergegeven wanneer de gevraagde URL niet bestaat.

404 pagina fouten kunnen frustrerend zijn voor gebruikers, dus het belangrijkste doel van een 404-pagina is om de potentiële negatieve gebruikerservaring van een fout om te zetten in een positieve.

De sleutel hiervoor zijn links.

Links op 404-pagina’s zijn zo belangrijk omdat ze gebruikers een uitweg bieden om de foutpagina te verlaten. In plaats van het venster te sluiten of weg te navigeren van uw website, kan de gebruiker nuttige en mogelijk relevante bronnen op een andere pagina vinden.

Sommige links die u aan uw 404-pagina’s kunt toevoegen, moeten zijn:

  1. Je startpagina natuurlijk
  2. Enkele van je meest populaire blogpagina’s
  3. Meest populaire of waardevolle product- of categoriepagina’s
  4. Een manier voor gebruikers om een ​​verbroken link of een contactpagina/formulier te melden
  5. Een HTML-sitemap
  6. U kunt uw gebruikers ook helpen door een sitezoekbalk toe te voegen aan uw 404-pagina, zodat ze direct vanaf die pagina kunnen vinden wat ze zoeken.

En als extraatje?

websitebezoekers hebben meer kans om te converteren dan andere gebruikers. In sommige gevallen tot wel 50%! dus gebruik een 404 pagina en vermijd deze website fout!

Het toevoegen van links en een zoekfunctie kan in sommige gevallen de conversieratio van de site tot 50% verhogen.

3. Geen favicon

Favicon van Creative Corner

Een favicon is een klein maar krachtig merkelement dat wordt weergegeven in browsertabbladen, geschiedenisarchieven en bladwijzerlijsten. Favicons (ook wel sitepictogrammen genoemd) zijn meestal het logo van een bedrijf en hoewel ze klein zijn, zijn ze een waardevol site-element dat de merkbekendheid kan vergroten en de gebruikerservaring kan helpen verbeteren.

Het kleine favicon, of sitepictogram, is bedoeld om u te helpen een website snel te identificeren wanneer u meerdere tabbladen heeft geopend. Denk aan favicons of websitepictogrammen, zoals de pictogrammen op het startscherm van uw telefoon: visueel herkenbare vierkanten om u te helpen snel te kiezen wat u wilt. Favicons verschijnen echter op andere plaatsen dan alleen bovenaan de browsertabbladen.

→ Wanneer je website geen favicon heeft zal standaard favicon moeten gebruiken, wat niet uniek is.

→ Dit betekent dat je website niet uitblinken als de gebruiker heel veel tabbladen heeft open staan.

Gebruik een favicon en vermijd deze website fout!

Hoe stel je een favicon?

Hoe stel je een favicon op WordPress?

  1. Navigeer naar Weergave->Customizer in uw beheerdersdashboard.

2. In dit gedeelte stelt u de titel van uw site, uw logo en uw favicon in. WordPress stelt voor dat je favicon gebruikt van minimaal 512 × 512 pixels. Klik op de knop met de tekst Selecteer bestand om uw favicon toe te voegen, of afbeelding wijzigen om een favicon te verwisselen. Als uw afbeelding te groot is, vraagt WordPress u om bij te snijden, maar als uw afbeelding in orde is, slaat u het bijsnijden over. WordPress toont u een voorbeeld van hoe uw pictogram eruit zal zien als een pictogram voor een browsertabblad en als een app-pictogram. Als je eenmaal tevreden bent met je favicon, hoef je alleen maar bovenaan op Publiceren te drukken.

Als je geen WordPress gebruikt, kan je op Google zoeken hoe je een Favicon instelt bij je CSM of neem contact met ons op.

4. Ontwerp hiërarchie

creative corner startpagina
Startpagina van Creative Corner

De structuur van uw site bepaalt hoe gemakkelijk het voor gebruikers is om door uw site te navigeren en de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

De menselijke geest hunkert naar cognitief evenwicht – in staat zijn om stukjes logisch in elkaar te passen, dingen te vinden waar ze worden verwacht en te lokaliseren wat ze zoeken. Een sterke en logische sitestructuur is dus cognitief bevredigend voor gebruikers.

Zoals u weet, hoe aantrekkelijker uw site voor gebruikers, hoe aantrekkelijker deze ook is voor zoekmachines. Het algoritme van Google gebruikt informatie van zoekers om uw site te rangschikken. Wanneer een gebruiker een site vindt die ze leuk vinden – dat betekent een website met een geweldige structuur – blijven ze langer. Een nauwkeurige sitestructuur kan het bouncepercentage verlagen en de verblijftijd verbeteren, wat beide zal leiden tot betere rankings.

→ Dit geeft je de macht om te beslissen welk element de gebruiker als eerste ziet, het geeft ook duidelijkheid aan gebruikers.

→ Je ontwerp moet in een hiërarchie staan, het belangrijkste element is het grootste en het minste is het kleinste.

Gebruik een overzichtelijke hiërarchie en vermijd deze website fout!

5. Te veel lettertypen

Voorbeeld van te veel lettertypen

Wij zijn van mening dat consistentie en leesbaarheid essentieel zijn voor een goed ontwerp, en te veel lettertypewijzigingen kunnen de lezer afleiden en uiteindelijk in verwarring brengen. Maak uw keuzes zorgvuldig en overweeg hoe de lettertypen die u kiest samen zullen worden gezien.

Traditioneel kunnen lange publicaties zoals tijdschriften en boeken vaak een grotere verscheidenheid aan lettertypen ondersteunen. Digitale platforms kunnen echter het beste worden gebruikt met minder lettertypen. Wees slim bij het kiezen van lettertypen die u, uw karakter en de indruk die u op de gebruiker wilt geven, definiëren.

Website-lettertype beste praktijken: DO’S & DON’TS
✅ DOEN: Beperk jezelf tot slechts 2 of 3 lettertypen.

✅ DOEN: Gebruik lettertypen die gemakkelijk te lezen zijn, vooral wanneer de lettergrootte klein is.

✅ DOEN: Kies complementaire lettertypen die niet botsen.

✅ DOEN: voer regelmatig A/B-tests uit om te bepalen hoe bepaalde lettertypen het gebruikersgedrag op uw website beïnvloeden.

❌ NIET DOEN: gebruik 4+ lettertypen op uw website of advertenties.

❌ NIET DOEN: gebruik overdreven decoratieve lettertypen die moeilijk te lezen zijn.

❌ NIET DOEN: Gebruik mooie lettertypen alleen omdat je denkt dat ze er cool uitzien.

→ Dit is verreweg de grootste pijnlijke plek voor gebruikers, het is niet alleen lelijk, het biedt ook een vreselijke gebruikerservaring.

→ Je wil niet meer dan 3 lettertypes. Uw primaire, secundaire of misschien een tertiaire. Hou het simpel en vermijd deze website fout!

';