AMP (Accelerated Mobile Pages)

Wat is een AMP (Accelerated Mobile Pages)?

AMP is een open-source initiatief dat in 2015 werd gelanceerd door Google om webpagina’s te optimaliseren voor mobiele apparaten. Het is een technische standaard die is ontworpen om webpagina’s sneller te laten laden en de mobiele gebruikerservaring te verbeteren. Dit wordt bereikt door het creëren van vereenvoudigde versies van webpagina’s waarbij overbodige elementen worden verwijderd en alleen de essentiële content behouden blijft. AMP HTML is de taal waarin deze geoptimaliseerde webpagina’s zijn opgemaakt, terwijl AMP JavaScript (AMP JS) wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de pagina’s soepel en snel worden geladen.

Hoe te gebruiken en hoe werkt het:

AMP biedt een gestandaardiseerde manier om AMP-versies van webpagina’s te maken. Hier is een gedetailleerd overzicht van hoe het werkt:

 1. AMP HTML: Webpagina’s worden herschreven in AMP HTML, een subset van HTML met beperkte tags en attributen die zijn geoptimaliseerd voor prestaties op mobiele apparaten. Dit minimaliseert onnodige complexiteit en verbetert de snelheid.

 2. AMP JavaScript (AMP JS): AMP JS is een JavaScript-bibliotheek die is geoptimaliseerd voor AMP-pagina’s. Het minimaliseert het gebruik van JavaScript om de laadtijden te versnellen en de prestaties te verbeteren.

 3. Content Delivery Network (CDN): Alle AMP-pagina’s worden via een CDN geleverd, waardoor ze snel beschikbaar zijn voor gebruikers over de hele wereld. Dit minimaliseert de belasting van individuele servers en versnelt de levering van pagina’s.

 4. Asynchrone bronnen: AMP laadt bronnen zoals afbeeldingen en video’s asynchroon, wat betekent dat ze pas worden geladen wanneer de gebruiker ze ziet. Dit minimaliseert de laadtijden.

 5. Validatie: AMP-pagina’s worden gevalideerd om te voldoen aan de AMP-specificaties. Dit zorgt voor een consistente en snelle gebruikerservaring.

Wie gebruikt het:

Verschillende groepen en sectoren maken gebruik van AMP:

 • Webuitgevers en nieuwssites: Veel nieuwswebsites en uitgevers gebruiken AMP om hun artikelen en nieuwsberichten op mobiele apparaten weer te geven. AMP is bijzonder gunstig voor deze groep omdat het hen in staat stelt om hun inhoud snel en gemakkelijk beschikbaar te maken voor mobiele gebruikers.

 • E-commerce: Sommige e-commerce websites implementeren AMP voor productpagina’s en andere informatiepagina’s om de mobiele winkelervaring te verbeteren en potentiële klanten sneller toegang te geven tot productinformatie.

 • Sociale media: Platforms zoals Twitter kunnen AMP-pagina’s tonen wanneer gebruikers links delen. Dit zorgt voor een naadloze gebruikerservaring zonder lange laadtijden.

 • Google: Google integreert AMP-pagina’s in mobiele zoekresultaten, wat betekent dat webpagina’s met AMP betere zichtbaarheid en rangschikking in mobiele zoekopdrachten kunnen verwachten.

Wat doet het:

AMP is in essentie een framework dat webpagina’s optimaliseert voor mobiele gebruikers. Dit wordt bereikt door:

 1. Snellere laadtijden: Een van de belangrijkste dingen die AMP doet, is de laadtijden van webpagina’s aanzienlijk verkorten. Dit wordt mogelijk gemaakt door het verwijderen van overbodige elementen en het minimaliseren van het gebruik van complexe scripts en externe bronnen. Hierdoor kunnen gebruikers de inhoud vrijwel onmiddellijk zien, wat resulteert in een betere ervaring.

 2. Verbeterde gebruikerservaring: Naast snellere laadtijden, biedt AMP ook een verbeterde gebruikerservaring. AMP-pagina’s zijn meestal eenvoudig van opmaak en gericht op essentiële inhoud. Ze zijn gemakkelijk te lezen en te navigeren, wat de tevredenheid van de gebruiker verhoogt.

 3. Optimalisatie voor mobiele apparaten: AMP optimaliseert de weergave van webpagina’s op mobiele apparaten. Dit betekent dat de inhoud naadloos schaalt en past bij verschillende schermformaten en -oriëntaties, wat bijdraagt aan een betere mobiele ervaring.

 4. Verwijdering van afleidingen: AMP verwijdert vaak storende elementen zoals complexe navigatiemenu’s, overbodige advertenties en andere afleidingen. Dit helpt gebruikers zich te concentreren op de hoofdinhoud van de pagina.

 5. Gemakkelijk delen en cachen: AMP-pagina’s zijn gemakkelijk te delen, en ze maken gebruik van content delivery networks (CDN) om snel te worden geleverd aan gebruikers over de hele wereld. Dit betekent dat zelfs gebruikers met trage internetverbindingen de pagina’s snel kunnen laden.

In essentie stelt AMP websites in staat om hun inhoud op een mobielvriendelijke manier te presenteren door de laadtijden te minimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en mobiele apparaten centraal te stellen. Het doel is om de nadruk te leggen op de kerninhoud van een webpagina, waardoor gebruikers gemakkelijker en efficiënter kunnen consumeren wat ze zoeken. AMP is een waardevolle tool voor website-eigenaren en uitgevers die zich willen richten op mobiele gebruikers en tegelijkertijd willen voldoen aan de hoge verwachtingen van de moderne online gebruiker.

Waar wordt het toegepast:

AMP wordt primair toegepast op webpagina’s die zijn gericht op mobiele apparaten. Wanneer gebruikers mobiele apparaten gebruiken om te zoeken op Google, worden AMP-resultaten bovenaan de zoekresultaten getoond in een carrousel. Hierdoor krijgen mobiele gebruikers directe toegang tot AMP-geoptimaliseerde webpagina’s zonder te hoeven wachten op trage laadtijden.

Waarom van cruciaal belang

AMP is van cruciaal belang om diverse redenen:

 • Verbeterde gebruikerservaring: AMP vermindert de laadtijden van webpagina’s op mobiele apparaten, wat direct leidt tot een verbeterde gebruikerservaring. Snellere laadtijden zorgen voor tevreden gebruikers.

 • Verhoogde zichtbaarheid: Google geeft voorkeur aan AMP-geoptimaliseerde pagina’s in mobiele zoekresultaten. Dit betekent dat webpagina’s met AMP meer kans hebben om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, waardoor de zichtbaarheid toeneemt.

 • SEO-voordelen: Hoewel AMP geen directe rankingfactor is, kunnen de snellere laadtijden en verbeterde gebruikerservaring indirect bijdragen aan betere SEO-prestaties.

 • Toekomstbestendigheid: Met de voortdurende groei van mobiel internetgebruik en de inzet van Google voor mobielvriendelijke inhoud, is AMP een essentieel onderdeel van de online strategie voor webuitgevers en website-eigenaren. Het helpt om competitief te blijven in het snel veranderende landschap van het internet.

In een tijd waarin mobiel internetgebruik de overhand heeft en gebruikers hoge verwachtingen hebben van de prestaties van websites op hun smartphones, speelt AMP een cruciale rol bij het leveren van snelle, gebruikersvriendelijke mobiele ervaringen en het behouden van zichtbaarheid in mobiele zoekopdrachten. Het is een waardevolle technologie voor iedereen die zich bezighoudt met online content en mobiele webontwikkeling.

Onvergetelijk wint, elke keer.

Wij helpen bedrijven te ontdekken wat hen uniek maakt ten opzichte van anderen en creëren onvergetelijke ervaringen die zich onderscheiden van de rest.

Wij houden ons proces eenvoudig, transparant en klantgericht.

creative corner

Wat maakt ons anders?

Maatwerk

We leveren op maat gemaakte oplossingen die perfect aansluiten bij uw unieke behoeften en doelen.

Focus op resultaat

Wij geven om de impact die ons werk heeft op uw bedrijf, niet om hoe het eruitziet in onze portfolio.

Wij reageren snel

We beperken het aantal klanten dat we aannemen zodat we een optimale ervaring kunnen bieden.

Langdurige samenwerking

We bouwen duurzame relaties die voortduren, zelfs nadat het project is afgerond.

Uw ultieme maatwerk partner voor online succes

Website laten maken

Webshop laten maken

Onderhoud

Enkele voorbeelden van ons webdesign werk

Creative Corner

Creative Corner

Maak het onvergetelijk

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Beoordeeld met 4.9/5

- door 70+ klanten