API

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een reeks definities en protocollen die softwareapplicaties gebruiken om met elkaar te communiceren. Het fungeert als een set regels die bepalen hoe verschillende softwarecomponenten met elkaar kunnen praten. In feite is het een tussenliggende laag die applicaties in staat stelt om gegevens en functionaliteit te delen zonder de noodzaak om de interne werking van de andere applicatie volledig te begrijpen.

Hoe werkt het:

API’s werken door een reeks regels vast te stellen voor verzoeken en reacties. Wanneer een applicatie gegevens wil ophalen of acties wil uitvoeren in een andere applicatie, stuurt het een verzoek naar de API van die applicatie. Deze verzoeken volgen vaak standaardprotocollen zoals HTTP (Hypertext Transfer Protocol). De API ontvangt het verzoek, begrijpt wat er wordt gevraagd, voert de vereiste acties uit, en stuurt een reactie terug naar de oorspronkelijke applicatie. Deze reactie bevat de gevraagde gegevens of geeft aan dat de gevraagde actie is uitgevoerd.

Wie gebruikt het:

API’s worden gebruikt door een breed scala aan belanghebbenden:

 • Softwareontwikkelaars: Zij gebruiken API’s om functionaliteit van andere applicaties te integreren in hun eigen software. Dit stelt hen in staat om sneller applicaties te bouwen zonder vanaf nul te beginnen.

 • Bedrijven en organisaties: Ze implementeren API’s om hun interne systemen met externe diensten of partners te verbinden. Bijvoorbeeld, een e-commercebedrijf kan een betalingsgateway-API integreren om online betalingen te verwerken.

 • Eindgebruikers: Hoewel eindgebruikers meestal niet direct met API’s werken, profiteren ze van naadloze integratie tussen applicaties die mogelijk wordt gemaakt door API’s. Bijvoorbeeld, wanneer u zich aanmeldt bij een app met uw Facebook-account, maakt de app gebruik van de Facebook-API.

Wat doet het:

Een API fungeert als een tussenliggende laag tussen verschillende softwarecomponenten en stelt hen in staat om te communiceren en gegevens uit te wisselen. De belangrijkste functies van een API zijn onder andere:

 • Gegevensuitwisseling: API’s laten applicaties gegevens ophalen, verzenden en bijwerken in andere systemen. Bijvoorbeeld, een weer-app kan via een API actuele weergegevens van een externe dienst ophalen.

 • Functionaliteit delen: Ze stellen applicaties in staat om functies of services van andere applicaties te gebruiken. Bijvoorbeeld, een app voor het delen van foto’s kan de API van een kaartendienst gebruiken om locatiegegevens aan foto’s toe te voegen.

 • Interactie met externe services: Ze bieden toegang tot externe services en platforms. Bijvoorbeeld, sociale-mediaplatforms zoals Facebook bieden API’s waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken die toegang hebben tot gebruikersgegevens en -functies.

 • Automatisering: API’s ondersteunen automatisering door het mogelijk te maken dat applicaties taken uitvoeren zonder menselijke tussenkomst. Bijvoorbeeld, e-commerceplatforms gebruiken API’s om bestellingen automatisch te verwerken.

 • Standaardprotocollen: API’s maken gebruik van standaardprotocollen, zoals HTTP, om de consistentie en verenigbaarheid tussen applicaties te waarborgen.

Kortom, API’s fungeren als de lijm die de digitale wereld bij elkaar houdt door applicaties te laten communiceren, gegevens uit te wisselen en functies te delen, wat leidt tot een rijk ecosysteem van softwaretoepassingen en -diensten. Ze stellen ontwikkelaars in staat om krachtige en innovatieve applicaties te bouwen door gebruik te maken van bestaande bouwstenen.

Waar wordt het toegepast:

API’s vinden toepassing in verschillende domeinen:

 • Webontwikkeling: Ze worden gebruikt om websites te verbinden met externe services, zoals kaarten, betalingssystemen en sociale media.

 • Mobiele applicaties: Mobiele apps maken vaak gebruik van API’s om gegevens op te halen, zoals weerinformatie, locatiegegevens en nieuwsfeeds.

 • Cloud computing: Cloudproviders bieden API’s om de interactie met cloudservices mogelijk te maken, zoals het implementeren van virtuele machines en het opslaan van gegevens.

 • Internet of Things (IoT): API’s zijn essentieel voor het verbinden van IoT-apparaten en sensoren met de cloud en andere systemen.

 • Data-analyse: API’s worden gebruikt om gegevens van verschillende bronnen samen te voegen en te analyseren.

 • Betalingen en e-commerce: Betalingsgateways en online winkelwagens maken gebruik van API’s om financiële transacties te vergemakkelijken.

Hoe te gebruiken?

Om een API te gebruiken, moeten ontwikkelaars eerst de documentatie van de API raadplegen. Deze documentatie bevat informatie over de beschikbare endpoints, de vereiste verzoeken en de verwachte reacties. Ontwikkelaars schrijven dan code om de API-aanroepen te maken volgens de specificaties van de documentatie.

API’s kunnen zowel synchron en asynchroon worden gebruikt, afhankelijk van de vereisten van de toepassing. Synchron betekent dat de aanroep wacht op de reactie van de API voordat deze verdergaat, terwijl asynchroon betekent dat de aanroep doorgaat zonder op de reactie te wachten.

Waarom van cruciaal belang

API’s zijn van cruciaal belang om verschillende redenen:

 • Efficiëntie: Ze verminderen de ontwikkelingstijd door hergebruik van bestaande componenten mogelijk te maken. Ontwikkelaars hoeven niet alles vanaf nul te bouwen.

 • Flexibiliteit: API’s bieden de flexibiliteit om bestaande applicaties uit te breiden met nieuwe functionaliteit en om verschillende applicaties naadloos te integreren.

 • Innovatie: Ze stimuleren innovatie door ontwikkelaars in staat te stellen snel nieuwe applicaties te bouwen die gebruikmaken van bestaande diensten.

 • Schaalbaarheid: API’s maken het mogelijk om de capaciteit van applicaties eenvoudig op en neer te schalen, wat cruciaal is voor groeiende bedrijven.

 • Interconnectiviteit: Ze stellen bedrijven in staat om met externe partners te communiceren en toegang te krijgen tot externe diensten, waardoor nieuwe zakelijke kansen ontstaan.

Kortom, API’s vormen de hoeksteen van moderne softwareontwikkeling en -integratie, waardoor bedrijven de digitale transformatie kunnen omarmen en concurrentievoordeel kunnen behalen in de snel evoluerende technologische wereld.

Onvergetelijk wint, elke keer.

Wij helpen bedrijven te ontdekken wat hen uniek maakt ten opzichte van anderen en creëren onvergetelijke ervaringen die zich onderscheiden van de rest.

Wij houden ons proces eenvoudig, transparant en klantgericht.

creative corner

Wat maakt ons anders?

Maatwerk

We leveren op maat gemaakte oplossingen die perfect aansluiten bij uw unieke behoeften en doelen.

Focus op resultaat

Wij geven om de impact die ons werk heeft op uw bedrijf, niet om hoe het eruitziet in onze portfolio.

Wij reageren snel

We beperken het aantal klanten dat we aannemen zodat we een optimale ervaring kunnen bieden.

Langdurige samenwerking

We bouwen duurzame relaties die voortduren, zelfs nadat het project is afgerond.

Uw ultieme maatwerk partner voor online succes

Website laten maken

Webshop laten maken

Onderhoud

Enkele voorbeelden van ons webdesign werk

Creative Corner

Creative Corner

Maak het onvergetelijk

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Beoordeeld met 4.9/5

- door 70+ klanten