fbpx

Dataverkeer

Wat is dataverkeer?

Dataverkeer is als een snelweg vol auto’s, maar dan voor data. Stel je voor, elke keer dat iemand een webpagina bezoekt, een foto bekijkt of een e-mail verzendt, stuurt en ontvangt die persoon data over het internet.

Dit heen en weer sturen van informatie noemen we dataverkeer. Het mooie is, hoe meer mensen jouw website bezoeken, hoe drukker jouw digitale snelweg wordt. Maar net zoals op echte snelwegen, kan het te druk worden.

Daarom is het slim om te weten hoeveel verkeer jouw site aankan.

Wij meten dit verkeer vaak in gigabytes (GB) of zelfs terabytes (TB), afhankelijk van de grootte van de website. Elke tekst die je leest, elk plaatje dat je downloadt en elke video die je streamt, telt mee in het dataverkeer.

En geloof ons, dit kan snel oplopen! Vooral als je website veel bezoekers trekt die veel downloaden. Denk eraan zoals het brandstofverbruik van een auto; hoe meer je rijdt, hoe meer je moet tanken.

En in onze digitale wereld is ‘tanken’ vaak een kwestie van extra dataverkeer bijkopen bij je internetprovider. Dat kan soms best prijzig zijn, dus houd goed in de gaten hoeveel verkeer jouw site gebruikt.

Gelukkig zijn er tools die ons helpen dit allemaal bij te houden. Zo voorkom je dat de kosten de pan uit rijzen en jouw digitale snelweg soepel blijft lopen.

Hoe bereken je dataverkeer?

Om te weten hoeveel dataverkeer je gebruikt, moet je je rekenmachine erbij pakken. Je telt gewoon hoeveel megabytes (mb) aan data je website naar bezoekers stuurt. Plus hoeveel zij naar jou sturen. Denk aan e-mails, afbeeldingen, of updates van je website.

Dat totaal? Dat is jouw dataverkeer.

 

Voorbeeldberekening

Stel je voor, we hebben een website. Deze site krijgt elke dag 1000 bezoekers. Elke bezoeker bekijkt ongeveer 5 pagina’s. Elk van deze pagina’s is 1 megabyte groot. Hoe veel dataverkeer gebruiken we dan in een maand? Eerst berekenen we het dagelijkse gebruik.

Dat is 1000 bezoekers keer 5 pagina’s keer 1 megabyte. Dat komt neer op 5000 megabytes ofwel 5 gigabytes per dag. Voor een hele maand vermenigvuldigen we dit met 30 dagen. Dus, gebruiken we ongeveer 150 gigabytes aan dataverkeer per maand.

Laten we het iets ingewikkelder maken. Stel, we voegen video’s toe aan onze website. Een gemiddelde video die een bezoeker bekijkt, is 50 megabytes groot. Als de helft van onze bezoekers elke dag één video bekijkt, hoe verandert dit dan ons dataverkeer? Wel, de rekensom wordt iets langer, maar blijft simpel.

We hebben nog steeds onze oorspronkelijke 150 gigabytes van de webpagina’s. Daarbij komt nu extra verkeer voor de video’s. Dat is 1000 bezoekers gedeeld door twee (want maar de helft kijkt een video) keer 50 megabytes.

Dat geeft ons dagelijks nog eens 25 gigabytes extra voor de video’s alleen. Voor een maand is dit dan 750 gigabytes erbij. In totaal hebben we nu dus ongeveer 900 gigabytes nodig per maand voor onze website met tekst en video.

Zo zie je maar, het berekenen van dataverkeer is echt niet zo lastig als het lijkt. En door het slim aan te pakken, kun je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan met je hostingpakket en eventuele extra kosten.

 

Gemiddeld gebruik van de meeste websites

Nu we hebben gezien hoe je dataverkeer berekent met een voorbeeld, laten we eens kijken naar wat de meeste websites gemiddeld gebruiken. De meeste kleine tot middelgrote websites gebruiken maandelijks tussen de 2 gigabyte (GB) en 4 gigabyte aan dataverkeer.

Dit hangt natuurlijk af van het soort inhoud dat ze delen en het aantal mensen dat de website bezoekt. Als je een website hebt met veel video’s of grote afbeeldingen, dan heb je waarschijnlijk meer dataverkeer nodig.

Het is slim om regelmatig te checken hoeveel dataverkeer jouw site nodig heeft. Veel hostingproviders bieden tools aan om dit te doen. Zo voorkom je verrassingen aan het eind van de maand.

Denk eraan, als jouw website groeit, groeit je dataverbruik mee. Begin dus met een goed pakket en houd je verbruik goed in de gaten. Dit helpt bij het managen van jouw site en zorgt ervoor dat je niet onverwacht extra moet betalen.

Wat gebeurt er als je meer dataverkeer gebruikt dan beschikbaar?

Als je meer dataverkeer gebruikt dan je hebt, kom je in de problemen. Je website kan trager worden of zelfs even stoppen.

 

Tijdelijk meer dataverkeer gebruiken

Soms hebben we gewoon meer bezoekers dan normaal op onze site. Dit kan gebeuren tijdens een grote verkoop of een speciaal event. Dan gebruiken we tijdelijk meer dataverkeer. We denken, “O jee, gaat onze site nu offline?” Maar geen paniek! Veel hostingbedrijven laten ons extra dataverkeer kopen.

We checken vaak hoeveel dataverkeer we nog hebben. Tools zoals cPanel of Google Analytics zijn hier perfect voor. Zien we dat het limiet bijna bereikt is? Dan bellen we snel ons hostingbedrijf.

“Hallo, ik heb meer dataverkeer nodig!” Zij helpen ons dan om extra MB of zelfs GB toe te voegen. Zo blijft onze website draaien, zelfs als iedereen tegelijk komt kijken.

 

Structureel meer dataverkeer gebruiken

Als je website groeit, heb je waarschijnlijk meer dataverkeer nodig. Dat is logisch. Wij zorgen altijd voor voldoende dataverkeer in ons pakket. Maar wat als het niet genoeg is? Je kunt dataverkeer bijkopen.

Ja, het kost wat, maar denk aan de voordelen. Jouw site blijft online, en je mist geen bezoekers of verkopen.

Het monitoren van dataverkeer is ook slim. Gebruik tools zoals Google Analytics. Zo zie je hoeveel data je gebruikt en wanneer je moet uitbreiden. Het geeft rust en controle. En vergeet niet, regelmatig checken voorkomt verrassingen aan het einde van de maand.

Conclusie

Na deze diepgaande verkenning van dataverkeer en zijn impact op jouw online aanwezigheid, ben je goed uitgerust met de belangrijkste kennis. Het beheersen van dataverkeer is essentieel voor het behouden van een soepele en efficiënte werking van jouw website, terwijl het tegelijkertijd helpt om onverwachte kosten te vermijden.

Als je op zoek bent naar professionele begeleiding bij het opzetten van een effectieve landingspagina of website die rekening houdt met jouw dataverkeerbehoeften, dan staan wij voor je klaar. Ons team van deskundige ontwikkelaars kan jou helpen bij het creëren van een online platform dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook goed functioneert, zelfs tijdens piekmomenten van dataverkeer.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen om jouw online doelen te bereiken? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Klik op onderstaande knoppen om direct actie te ondernemen.

Inhoudsopgave

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Krijg elke week essentiële tips over online marketing, SEO en webdesign om meer uit je website te halen en je bedrijf te laten groeien.

Ontdek Onze Expertise

Naast het delen van kennis, biedt Creative Corner alles wat je nodig hebt om je digitale aanwezigheid te versterken.

Website laten maken

Webshop laten maken

Onderhoud