fbpx

Infinite scrolling

Wat is Infinite Scrolling?

Infinite Scroll is een handige manier om door content te bladeren. Stel je voor, je bent op je mobiel aan het scrollen op een sociale netwerk site zoals Twitter. Zonder dat je het merkt, laadt de site automatisch nieuwe tweets terwijl je verder naar beneden gaat.

Dit betekent dat de pagina nooit echt ‘eindigt’. Het bespaart schermruimte en maakt het makkelijk om met één vinger door veel informatie te gaan. Best slim, toch?.

Dit systeem heeft zijn voordelen, zoals we zien bij sites die overstappen op deze methode. Time, bijvoorbeeld, zag een daling van 15% in hun bounce rate nadat ze infinite scrolling introduceerden.

Dat is een teken dat bezoekers langer blijven hangen en meer content bekijken. Ook de gebruikerservaring op mobiele apparaten wordt er stukken beter van. Je kent waarschijnlijk het gevoel wel dat je iets leuk vindt en gewoon wilt blijven scrollen – dat is het plezier van infinite scroll.

Voordelen van Infinite Scrolling

Infinite scroll heeft veel aantrekkelijke eigenschappen. Het houdt ons vastgeplakt aan onze schermen, scrollend naar wat lijkt op een eindeloze put van content.

 

Naadloos mobiel scrollen

Mobiele apparaten hebben ons leven veranderd. We scrollen overal – in de trein, bij de kapper, zelfs tijdens saaie vergaderingen. Dankzij infinite scroll wordt dit makkelijker en leuker.

Het bespaart ruimte op het scherm van je mobiele telefoon, omdat je niet steeds hoeft te klikken voor nieuwe content. Gewoon vegen en je ziet steeds meer. Dat is vooral handig voor sociale netwerken, waar je snel door veel informatie wilt gaan.

Voor ons als bedrijfseigenaren en marketeers betekent dit dat klanten langer op onze wordpress site blijven hangen. Nieuwe content laadt automatisch en houdt gebruikers bezig. Dit kan ons helpen lagere bounce rates te krijgen.

Het is een win-win: gebruikers genieten van een soepele ervaring en wij zien betere engagement cijfers. Laten we dus slim zijn over hoe we infinite scroll implementeren om de beste gebruikerservaring te creëren.

 

Plezierig voor toevallig browsen

Ooit een vrije middag gehad waar je zomaar wat rondkeek op het internet? Wij ook. Dankzij infinite scrolling vinden we dat vaak heel leuk. Je blijft maar nieuwe dingen ontdekken zonder écht te zoeken.

Stel je voor, je zit op de bank met je telefoon en begint te scrollen. Nieuwe content blijft komen, elke veeg een verrassing. Gebruikers hoeven niet te stoppen en op een “laad meer” knop te drukken.

Ze blijven geboeid en betrokken bij wat ze zien. En voor ons als bedrijfseigenaren en marketeers? Dat betekent dat bezoekers langer blijven hangen. Het is alsof we hen een pad zonder einde geven vol interessante dingen om te ontdekken.

Dus, ja, infinite scrolling kan echt een pluspunt zijn voor websites die gericht zijn op het bieden van eindeloos plezier tijdens het browsen. Het houdt bezoekers vast en maakt de ervaring naadloos en zonder moeite.

Denk daar maar eens over na als je de volgende keer je website update plant!

Nadelen van Infinite Scrolling

Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn met infinite scroll, totdat je de nadelen tegenkomt. Oeps, daar gaan we dus een beetje dieper op in..

 

Risico’s op toegankelijkheidsovertredingen

Naast het bijdragen aan sociale media verslaving, stuiten we ook op een groot nadeel: de toegankelijkheidsovertredingen. We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze websites toegankelijk te maken voor iedereen, toch? Maar hier speelt infinite scroll ons parten.

Gebruikers met een beperking vinden het vaak moeilijk om door oneindig scrollende pagina’s te navigeren. Dit kan komen omdat schermlezers moeite hebben met het steeds laden van nieuwe content.

Stel je voor, je probeert te lezen, maar de tekst blijft maar veranderen. Frustrerend, hè?.

Het is niet alleen een probleem voor mensen met visuele beperkingen. Zelfs mensen zonder beperking kunnen de ‘footer’ oftewel voettekst, niet bereiken vanwege de continue stroom aan content.

En laten we eerlijk zijn, soms bevat die footer belangrijke links of informatie. Denk aan contactinformatie of privacybeleid—zulke dingen wil je niet verstoppen! Plus, als je ooit geprobeerd hebt terug te vinden waar je gebleven was na even weg te klikken, weet je hoe snel je de draad kwijt kunt raken.

Dit alles maakt duidelijk dat ‘footer accessibility’ en gebruiksvriendelijkheid serieus afnemen met infinite scroll. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

 

Footer onbereikbaar

Een groot nadeel van infinite scroll is dat de footer van je website onbereikbaar wordt. Dit is een plek waar normaal belangrijke links staan, zoals contactinformatie en disclaimer.

Klanten die deze info zoeken, raken snel gefrustreerd als ze deze niet kunnen vinden. Denk eraan, frustratie is niet bepaald een emotie die je wilt opwekken bij je bezoekers.

We moeten ons realiseren dat niet elke gebruiker blij wordt van eindeloos scrollen. Sommige mensen willen gewoon snel iets vinden en dan weer door. Het ‘load more’ knopje kan dan een uitkomst bieden.

 

Gebruiker kan plaats verliezen

Naast het probleem van een onbereikbare footer komt ook het risico dat gebruikers hun plaats verliezen. Dit gebeurt vaak. Stel je voor, je scrolt, vindt iets interessants, maar opeens..

poef! Je tikt ergens verkeerd en bent terug bovenaan. Frustrerend, toch? Dit is zeker een minpunt van infinite scrolling. Gebruikers kunnen makkelijk de draad kwijtraken in de eindeloze stroom informatie.

We weten allemaal hoe irritant het is om iets te verliezen. Vooral online, waar onze aandachtsspanne kort is. Bij infinite scrolling moet je dan helemaal opnieuw beginnen met scrollen.

Dat kost tijd en geduld. En laten we eerlijk zijn, geduld hebben we niet altijd als we online zijn. Dit kan leiden tot een slechtere user experience. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Dus ja, infinite scrolling heeft zo zijn charmes, vooral op mobiele apparaten. Het maakt browsen vloeiend en makkelijk. Maar laten we niet vergeten dat het ook zijn uitdagingen heeft, zoals het risico dat jouw bezoekers verdwalen in de contentzee.

Dit is iets om over na te denken voordat je besluit infinite scrolling toe te passen.

Alternatieven voor Infinite Scrolling

Er zijn ook andere manieren dan oneindig scrollen. Deze opties kunnen je helpen als je iets nieuws wilt proberen.

 

Paginering

Paginering is het proces waarbij inhoud in discrete pagina’s wordt verdeeld. Dit systeem biedt gebruikers een duidelijke, lineaire weg door de inhoud met een begin en een eind. Zo weten gebruikers precies waar ze zijn en hoeveel informatie er nog te ontdekken valt.

Het maakt het ook makkelijker voor ons om specifieke content terug te vinden. Stel je voor, je zoekt iets specifieks en dankzij paginering ga je gemakkelijk terug naar die ene pagina waar je het eerder zag.

Wij zien dat paginering vooral waardevol kan zijn voor websites met veel gestructureerde data, zoals e-commerce sites of online bibliotheken. Het helpt de laadtijd te verkorten doordat niet alle content in één keer hoeft te laden.

Plus, het is vriendelijker voor onze SEO-inspanningen omdat elke pagina unieke URL’s heeft. Dit maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om de site te indexeren. Met een ‘load more’ knop combineren we het beste van twee werelden: gebruikers krijgen meer controle zonder overweldigd te raken door oneindig veel content.

 

Laad-meer-knoppen

Laad-meer-knoppen zijn een slimme keuze voor veel websites. Ze geven gebruikers de controle terug. In plaats van eindeloos te scrollen, klikken mensen op een knop om meer content te zien.

Dit kan helpen om de betrokkenheid te verhogen zonder te overweldigen.

Het mooie aan deze knoppen is dat ze duidelijk maken hoeveel meer informatie er nog te ontdekken valt. Dit is handig voor ons én onze bezoekers. Het zorgt voor een nettere ervaring dan infinite scroll en houdt de snelheid van onze website in de gaten.

Bovendien kunnen we zo voorkomen dat mensen per ongeluk de footer missen.

We hebben gemerkt dat het gebruik van een laad-meer-knop ook goed werkt voor SEO. Zoekmachines kunnen makkelijker door onze pagina’s bladeren en alles indexeren. Het is een win-win: betere gebruikerservaring en betere vindbaarheid.

Conclusie

Infinite scrolling biedt een boeiende manier om door content te navigeren en heeft bewezen voordelen zoals een verlaagde bounce rate en verbeterde gebruikerservaring, met name op mobiele apparaten. Echter, net als bij elk krachtig instrument, zijn er ook nadelen en uitdagingen die moeten worden aangepakt.

Het risico op toegankelijkheidsovertredingen en het onbereikbaar worden van de footer zijn enkele van de mogelijke nadelen van infinite scrolling. Het kan ook leiden tot het verlies van de gebruikerspositie en frustratie bij gebruikers die specifieke informatie zoeken.

Gelukkig zijn er alternatieven zoals paginering en laad-meer-knoppen die een meer gestructureerde ervaring bieden en gebruikers meer controle geven. Door een evenwichtige benadering te hanteren en de voordelen af ​​te wegen tegen de nadelen, kunnen we ervoor zorgen dat de website optimaal presteert en tegelijkertijd een positieve gebruikerservaring biedt.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten of om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Klik op de onderstaande knoppen om meer te weten te komen over het laten maken van een website of om direct contact met ons op te nemen.

Inhoudsopgave

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Krijg elke week essentiële tips over online marketing, SEO en webdesign om meer uit je website te halen en je bedrijf te laten groeien.

Ontdek Onze Expertise

Naast het delen van kennis, biedt Creative Corner alles wat je nodig hebt om je digitale aanwezigheid te versterken.

Website laten maken

Webshop laten maken

Onderhoud