Psychologie in UX Design: Hoe goed kent u uw gebruiker?
Bij het ontwerpen van uw digitale producten is gebruikerservaring een van de belangrijkste aandachtspunten. U maakt tenslotte iets dat mensen gaan gebruiken.
Om user experience (UX) design op de juiste manier aan te pakken, moet u een goed inzicht hebben in hoe uw doelgroep denkt, waarneemt, voelt en reageert. Het draait allemaal om hun gedrag, hun gewoonten en natuurlijk hun behoeften.
Dit is waar psychologie van pas komt.
Het begrijpen van de menselijke brein, en weten hoe die kennis kan worden ingezet om de best mogelijke ervaring te leveren aan uw publiek, is de ideale combinatie van vaardigheden voor een UX designer.
In dit artikel zullen we uitleggen hoe psychologie in user experience design uw relatie met uw klanten behoorlijk kan beïnvloeden.
Inhoud
Wat is UX Design?
UX Design staat voor User Experience Design (Gebruikerservaring ontwerp): Dit gebied van webdesign combineert kritische analyse en logica om de interactie van een gebruiker met producten, systemen en diensten te begrijpen en te plannen.
Het omvat gebruiksvriendelijkheid, ontwerp, navigatie en indruk. Simpel gezegd gaat het om het creëren van een geweldig webdesign. UX design is als de blauwdruk van een huis: het bepaalt hoe mensen naar binnen en naar buiten kunnen, en van de ene kamer naar de andere.
Minder is meer in user experience design
U heeft een geweldig product ontwikkeld en wilt uw gebruikers laten zien wat het allemaal kan. Maar terwijl keuze iets is wat mensen willen, kunnen te veel opties en details nadelig zijn voor uw doel. Er is een grens aan hoeveel informatie ons brein in één keer kan verwerken.
Er zit veel achter het gezegde “minder is meer”. Er is een psychologisch onderzoek gedaan op een fijnproeversmarkt, waar mensen bij de ene kraam konden kiezen uit 24 verschillende smaken jam, en bij een andere kraam uit slechts zes smaken.
Hoewel 60% van de klanten zich aangetrokken voelde tot de kraam met het grotere aantal keuzes, ging slechts 3% van hen over tot een aankoop.
Omgekeerd kocht 30% van degenen die slechts zes jamopties hadden, zelf een potje.
Dit is gerelateerd aan de Wet van Hick, die stelt dat mensen meer tijd nemen om te kiezen als er een groter aantal keuzes voor hun neus staat. Psychologie in ux designgaat over het helpen van gebruikers om te krijgen wat ze nodig hebben – snel. De beste benadering voor uw ontwerp is om een beperkt aantal opties te presenteren, die op optimale momenten worden aangeboden terwijl ze door uw website browsen.
Kortom, voorkom dat uw bezoeker overweldigd wordt. Hoewel veel mensen denken dat ze goed zijn in het beheren van meerdere dingen tegelijk, zijn de meesten niet echt bedreven multitaskers. En dat zijn de mensen voor wie u moet ontwerpen.
Het belang van empathie in psychologie in ux design
Een andere belangrijke psychologische factor bij het ontwerpen van gebruikerservaringen is empathie. U moet de waarde van uw producten voor uw klanten begrijpen: hoe zij zich voelen, zowel tijdens het gebruik ervan, als over de algehele ervaring.
Dat wil niet zeggen dat het gewoon medelijden is met iemand die gefrustreerd is over uw product of ze gewoon niet kan begrijpen. Het komt erop neer dat u zich in hun positie moet verplaatsen, en zich moet proberen voor te stellen wat zij met uw product moeten doen, hoe het ontwerp een verband legt tussen hun probleem en uw probleem-oplossend product, en hoe u hen kunt helpen om tot de oplossing te komen.
De sleutel is dat u op één lijn zit met uw gebruikers, want er is vaak een verschil tussen wat wij ontwerpen en de mensen die het werkelijk gebruiken. Het is aan u als ontwerper om uw best te doen om die verschil te overbruggen, en dat kunt u alleen doen door empathisch contact te maken met uw doelgroep.
Het geheugen van uw gebruiker is complex, maar zijn geheugen is beperkt
Om iets te herinneren, maakt de menselijke brein herinneringen. Dit verklaart waarom u van vier verschillende mensen vier verschillende versies van dezelfde gebeurtenis zou kunnen krijgen.
Als u deze kennis vertaalt naar het UX Design, moet u de gebruikers niet dwingen om veel stappen te onthouden wanneer zij uw product gebruiken. Als er te veel stappen zijn om te onthouden, zullen zij er zeker een paar vergeten.
Het is van essentieel belang dat uw ontwerpen, de beperkingen van de cognitieve lading van de hersenen respecteren. Als een gebruiker te veel moet nadenken om een taak te voltooien, zal hij die in de toekomst waarschijnlijk vermijden, of stappen vergeten en gefrustreerd raken als hij het toch nog eens probeert. Frustratie zorgt niet voor een optimale gebruikerservaring.
Een veelgebruikte werkwijze bij webdesign is om niet meer dan drie of vier stappen in een bepaalde gebruikerstaak te zetten. Als u uw taken te ingewikkeld maakt, loopt u het risico van een onaangename gebruikerservaring. Dat leidt tot kwalitatief mindere website-signalen, lagere zoekresultaten, en natuurlijk verlaten winkelwagen en lead-generatie formulieren.
Een goede oplossing is positiebepaling, of de neiging van het menselijk brein om de eerste en de laatste stap in een proces het best te onthouden. Dat is de reden waarom veel populaire apps “home” en “profiel” ofwel helemaal links ofwel helemaal rechts plaatsen.
Hoe de aandacht van de gebruiker de ontwerpelementen beïnvloedt
Er zijn verschillende soorten van aandacht, en elk daarvan wordt beïnvloed door de context en de sterkte van de prikkels.
Ten eerste hebben we selectieve aandacht. Dit is een automatisch type van aandacht, waarbij u hersenen meerdere dingen tegenkomen en ze sorteren op basis van hun eigen prioriteiten. Omdat u maar op één ding tegelijk volledig gefocust kunt zijn, kiezen uw hersenen in dit proces de prikkel die in de specifieke context het belangrijkst is.
In UX design betekent dit dat u moet weten hoe u intensieve veranderingen moet gebruiken om de aandacht van de gebruiker te trekken. Elke keer dat u iets nieuws en belangrijks toevoegt, moet het op zo’n manier verschijnen dat het onmiddellijk de aandacht van de persoon trekt en vasthoudt.
Verdeelde aandacht komt voor wanneer we “automatische piloot” activiteiten doen, zodat de geest in staat is om zich op een aantal dingen tegelijk te concentreren. Een goed voorbeeld is lopen en praten tegelijk, of stofzuigen en meezingen met muziek. Als er veel voorkomende, bekende taken zijn die uw gebruikers op uw website zouden doen, kunt u die aan elkaar koppelen, zodat ze die automatisch kunnen doen zonder er al te veel bij na te denken.
Als er iets voor ons gebeurt tijdens de automatische piloot activiteit, zal de aandacht veranderen van verdeelde naar wisselende, omdat de persoon zijn aandacht zal richten op die specifieke prikkel. Wisselende aandacht is in feite het vermogen om uw aandacht te wisselen tussen twee verschillende cognitief verschillende taken.
Tenslotte is er de volgehouden aandacht. Hiervan is sprake wanneer iemand gedurende langere tijd op één enkele activiteit gefocust is, zelfs als de handeling herhaald moet worden.
Voor ontwerpers van gebruikerservaringen is het belangrijk te begrijpen dat mensen volgehouden aandacht gebruiken voor werk- en leeractiviteiten, zoals het bekijken van een online les of het luisteren naar een spreker. Deze vorm van aandacht is gerelateerd aan diep lezen. Als uw een blogbericht, whitepaper of lange casestudy schrijft, moet u ervoor zorgen dat het een interessant, licht verteerbaar stuk content is waarin de tekst en het ontwerp samenwerken om de lezer aan te zetten tot meer nadenken over het onderwerp en meer plezier te beleven aan wat hij leest.
Als ontwerper is het uw taak om met een efficiënt ontwerp te komen dat uw gebruikers helpt problemen op te lossen. Psychologie is een essentiële factor om dat doel in gebruikerservaring te bereiken. U moet de menselijke psychologie begrijpen: hoe mensen op verschillende gedachten en ideeën komen om een probleem op te lossen. Op die manier kun u ontwerpen maken met echte betekenis en uitzonderlijke gebruiksvriendelijkheid.
Heeft u hulp nodig met uw UX Design? Wij zijn een webdesign bureau en staan klaar om u te helpen!
Maak een vrijblijvende afspraak via onze online agenda. Tijdens dit gesprek bespreken we al uw vragen, doelen en uitdagingen.