SEO tips om organisch verkeer te verhogen

In de concurrerende wereld van SEO kan het een uitdaging zijn om uw website te laten opvallen en organisch verkeer te verhogen met behulp van effectieve SEO tips. Hoewel de basisprincipes van SEO van cruciaal belang zijn, zijn er een schat aan verdergaande, praktische SEO tips die uw online zichtbaarheid kunnen vergroten en meer bezoekers naar uw website kunnen trekken.

In dit artikel presenteren we een reeks praktische SEO tips die u kunnen helpen om uw website te optimaliseren voor organisch verkeer, de gebruikerservaring te verbeteren en uw positie in de zoekmachineresultaten te versterken. Laten we zonder verder oponthoud beginnen en ontdekken hoe u uw website kunt transformeren met behulp van deze beproefde SEO tips.

Samenvatting

Trefwoordonderzoek en -strategie

Een van de eerste SEO tips die we onder de loep nemen, is trefwoordonderzoek. Dit is essentieel voor SEO succes. Het helpt u om relevante en waardevolle zoekwoorden te identificeren die aansluiten bij de behoeften en interesses van uw doelgroep. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs en SEMrush om zoekwoorden te ontdekken die verband houden met uw bedrijf en branche.

Focus op minder competitieve, long-tail zoekwoorden met een lager zoekvolume, maar een grotere kans om hoog in de zoekresultaten te ranken. Optimaliseer uw bestaande content en creëer nieuwe content rond deze zoekwoorden. Gebruik ze op strategische plaatsen, zoals in titels, metabeschrijvingen en alt-tags.

Een goed uitgevoerd trefwoordonderzoek en een doordachte strategie verhogen uw organische verkeer en zichtbaarheid in de zoekresultaten aanzienlijk.

Snelheid van uw website

Een van onze cruciale SEO tips is gericht op de laadtijd van uw website, een belangrijke factor voor uw SEO en gebruikerservaring. Bezoekers hebben doorgaans weinig geduld en zullen uw site verlaten als deze te langzaam laadt. Bovendien geven zoekmachines zoals Google de voorkeur aan snelle websites bij het bepalen van de ranking.

Om de snelheid van uw website te verbeteren, zijn er verschillende optimalisaties die u kunt uitvoeren. Begin met het comprimeren van afbeeldingen, zodat ze minder bandbreedte in beslag nemen. Gebruik hiervoor tools zoals TinyPNG of ShortPixel. Verder kunt u browsercaching inschakelen, zodat bezoekers die terugkeren naar uw site sneller toegang krijgen tot de benodigde bestanden.

Het minimaliseren van het gebruik van JavaScript en CSS-bestanden kan ook bijdragen aan een snellere laadtijd. Door onnodige code te verwijderen en bestanden samen te voegen, vermindert u het aantal HTTP-aanvragen en versnelt u het laden van uw pagina’s.

Tot slot is het kiezen van een betrouwbare en snelle webhost cruciaal voor de snelheid van uw website. Een van de essentiële SEO tips is om te investeren in een hostingprovider die bekend staat om snelle laadtijden en goede prestaties om uw website op zijn best te laten functioneren.

Creëren van waardevolle en unieke content

Content is cruciaal voor het overbrengen van informatie aan uw doelgroep, ongeacht het medium. Als we praten over SEO tips, is een belangrijk advies om te diversifiëren in vormen van content, zoals teksten, afbeeldingen, podcasts, e-books, video’s en infographics. SEO content richt zich specifiek op het optimaliseren van webpagina’s en de tekst daarop om goed te scoren in zoekmachines. Dit wordt bereikt door rekening te houden met factoren zoals zoekwoorddichtheid, alt-attributen, gerelateerde zoektermen, meta-teksten en structured data.

Bij het creëren van waardevolle en unieke content is het belangrijk om te focussen op zowel de kwaliteit als de relevantie van uw content. Zorg ervoor dat uw informatie actueel en nauwkeurig is en bied diepgaande inzichten die uw bezoekers nergens anders kunnen vinden. Tegenwoordig wordt SEO content geschreven met zowel de zoekmachine als de (menselijke) gebruiker in gedachten, wat betekent dat teksten begrijpelijk moeten zijn voor de zoekmachine en tegelijkertijd aantrekkelijk en leesbaar voor uw doelgroep.

Daarnaast zijn er verschillende veelgebruikte vormen van content in contentmarketing, zoals bloggen, case studies, video’s en infographics. Bloggen is een uitstekende manier om SEO content te publiceren en mensen via zoekmachines naar uw website te leiden. Case studies helpen potentiële klanten te zien hoe u anderen met vergelijkbare problemen hebt geholpen. Video’s spelen in op de groeiende voorkeur van mensen om informatie via video te consumeren, terwijl infographics een snelle en visuele manier bieden om gegevens en informatie te verwerken.

Gebroken links verhelpen

Gebroken links, zowel intern als extern, zijn een knelpunt voor zowel uw gebruikers als zoekmachines zoals Google. Een belangrijke tip in onze reeks van SEO tips is dan ook het oplossen en voorkomen van deze gebroken links. Dit is essentieel voor het verbeteren van de gebruikerservaring en de SEO van uw website, en draagt eveneens bij aan betere conversies.

Het opsporen van deze lastige links kan worden gedaan met behulp van verschillende tools. Voor interne gebroken links raden we Screaming Frog aan, een tool die uw website kan doorzoeken en filteren op ‘statuscode’ om 404-fouten te identificeren. Hiermee kunt u vaststellen welke pagina’s niet meer bestaan, maar nog wel interne links bevatten.

Voor gebroken externe links, ook wel gebroken backlinks genoemd, is Ahrefs een geschikte tool. Ahrefs identificeert welke backlinks leiden naar 404-pagina’s op uw website, wat betekent dat de linkwaarde niet wordt overgedragen – een situatie die u wilt vermijden.

Eenmaal geïdentificeerd, is het tijd om de gebroken links te herstellen. Dit wordt meestal bereikt door het aanmaken van een 301-redirect van de oude URL, die nu een 404-pagina is, naar de meest toepasselijke pagina. Hoewel een 301-redirect wat linkwaarde kan verliezen (ongeveer 5 à 10 procent), is het een effectieve manier om uw gebruikers naar relevante content te leiden en te voorkomen dat linkwaarde volledig verloren gaat.

Verder is het raadzaam om de gebroken interne links direct aan te passen naar de nieuwe pagina, zodat gebruikers direct op de juiste pagina terechtkomen, in plaats van via een 301-redirect. Hiervoor kunt u de ‘Inlinks’-tab in Screaming Frog gebruiken om alle interne links te vinden die naar de betreffende 404-pagina leiden.

Het aanpassen van gebroken backlinks kan wat uitdagender zijn, omdat u vaak afhankelijk bent van de beheerder van de externe website. Het is echter zeker de moeite waard om te vragen of ze de links willen aanpassen. In elk geval is het plaatsen van een 301-redirect iets wat u zelf kunt en absoluut zou moeten doen!

Het optimaliseren van paginatitels en de beschrijving

Staat uw website op positie 6 tot en met 10 in de zoekresultaten? Dan is de inhoud van uw pagina waarschijnlijk voldoende, maar zijn er andere on-page factoren die u kunt optimaliseren voor betere prestaties. Een cruciale SEO tip hier is het optimaliseren van uw paginatitels en beschrijvingen, oftewel de meta-titels en meta-beschrijvingen.

De paginatitel is een essentiële factor voor uw zoekmachine ranking. Het bevat doorgaans het hoofdzoekwoord en geeft een beknopt overzicht van uw pagina-inhoud. Idealiter zou u het belangrijkste zoekwoord vooraan in de meta-titel moeten plaatsen.

Daarentegen is de paginabeschrijving, of meta-beschrijving, geen directe rankingfactor. Echter, een aantrekkelijk geschreven meta-beschrijving kan het aantal klikken op uw pagina verhogen, wat de click-through-rate (CTR) verbetert. En verbeterde gebruikerservaring, waaronder de CTR, speelt wel degelijk een rol in de ranking van uw pagina.

Het optimaliseren van uw meta-data is een proces van experimenteren en leren wat werkt. Kijk naar uw concurrentie, en test wat effectief is voor uw andere pagina’s. Bovendien kunt u de volgende best practices volgen:

 1. Zorg ervoor dat al uw meta-data uniek is.
 2. Plaats uw belangrijkste zoekterm vooraan in de meta-titel en beschrijving.
 3. “Verkoop” uw pagina in de meta-beschrijving. Hiermee bedoelen we dat u de unieke waarde van de pagina moet benadrukken.
 4. Gebruik een call-to-action in de meta-beschrijving, zoals “Lees meer!” of “Ontdek het hier!”.
 5. Overweeg het gebruik van een nummer in de meta-titel, zoals het jaar of een prijs.
 6. Probeer rich snippets te verkrijgen door het gebruik van gestructureerde gegevens (structured data).

Het optimaliseren van uw paginatitels en meta-beschrijvingen is een zorgvuldige balans tussen creativiteit en SEO-best practices. Door deze balans te vinden, kunt u de zichtbaarheid van uw pagina in de zoekresultaten van Google aanzienlijk verbeteren.

Automatiseren van Alt tags

Alt-tags spelen een cruciale rol in SEO, maar worden vaak over het hoofd gezien. Deze beschrijvingen, die worden weergegeven als afbeeldingen niet kunnen worden geladen of worden voorgelezen aan slechtziende gebruikers, zijn essentieel voor de toegankelijkheid van uw website. Google waardeert dit enorm, vandaar het belang ervan voor SEO.

Voor een efficiënte aanpak kunnen plug-ins, zoals Bulk Auto Image Alt Tekst voor WordPress, een goede oplossing zijn. Deze tools vullen automatisch ontbrekende alt-tags op basis van uw Yoast SEO focus zoekterm, de titel van de pagina of blog, of beide. Maar let op: alle afbeeldingen op dezelfde pagina krijgen dezelfde alt-tag. Hoewel dit niet ideaal is, geldt dat een alt-tag beter is dan geen alt-tag.

Aan de andere kant, handmatige optimalisatie van alt-tags is altijd onze voorkeur. Het doel van een alt-tag is om de afbeelding te omschrijven, nuttig voor zowel Google als slechtziende bezoekers. Met deze aanpak kunt u elke afbeelding voorzien van een unieke, perfect passende alt-tag.

Bij het optimaliseren van alt-tags is het uitgangspunt altijd de gebruiker. Beschrijf de afbeelding zo nauwkeurig mogelijk en verwerk, indien relevant, de belangrijkste zoekterm. Naast het helpen om te ranken in de reguliere zoekresultaten van Google, draagt dit ook bij aan een betere ranking in Google Images. Google beoordeelt de relevantie van uw alt-tags onder andere door te kijken naar de CTR in Google Images. Daarom is het belangrijk dat de alt-tag goed aansluit bij de inhoud van de afbeelding.

Menu & footer

Het optimaliseren van uw menu en footer is een cruciale stap in het verbeteren van uw website’s SEO. Deze elementen vormen de ruggengraat van uw website’s navigatie, en maken het zowel voor bezoekers als voor zoekmachines makkelijker om door uw inhoud te bladeren. Hier zijn enkele SEO tips om uw menu en footer te optimaliseren.

 1. Houd het Menu Eenvoudig: Uw hoofdmenu moet simpel en gestroomlijnd zijn. Beperk het aantal items tot wat echt essentieel is en zorg ervoor dat elk item een duidelijke, beknopte titel heeft die de inhoud van de bijbehorende pagina accuraat weerspiegelt.
 2. Maak Gebruik van Dropdown Menu’s: Als uw website veel inhoud heeft, overweeg dan het gebruik van dropdown menu’s. Deze kunnen helpen om uw navigatie schoon en georganiseerd te houden, zonder de toegankelijkheid van uw inhoud te beperken.
 3. Zorg voor een SEO-vriendelijke Footer: De footer van uw website kan dienen als een secundair navigatiemenu. Het moet links bevatten naar belangrijke pagina’s zoals uw contactpagina, beleidspagina’s, sociale media kanalen en andere relevante informatie.
 4. Gebruik Altijd Beschrijvende Anker Teksten: Zowel in uw menu als in uw footer, moet u beschrijvende anker teksten gebruiken voor uw links. Deze teksten geven gebruikers en zoekmachines een duidelijk idee van de inhoud van de gelinkte pagina.
 5. Responsief Ontwerp: Zorg ervoor dat uw menu en footer goed werken op alle apparaten, inclusief desktops, tablets en mobiele telefoons. Een responsief ontwerp verbetert de gebruikerservaring en kan helpen uw SEO-ranking te verbeteren.
 6. Test en Verbeter: SEO is een voortdurend proces van testen, leren en verbeteren. Monitor uw website statistieken en kijk of veranderingen in uw menu en footer de prestaties van uw website verbeteren. Maak aanpassingen waar nodig.

Door deze SEO tips te volgen, kunt u een menu en footer creëren die uw website’s SEO ten goede komen, de gebruikerservaring verbeteren en uiteindelijk leiden tot hogere conversies.

Meestgestelde vragen over SERP

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een essentieel onderdeel van digitale marketing, omdat het helpt om de zichtbaarheid van uw website in de organische zoekresultaten van zoekmachines te verbeteren. Dit kan leiden tot meer verkeer en potentieel meer conversies.

Content is een cruciaal onderdeel van SEO. Hoogwaardige, relevante content trekt bezoekers aan en houdt ze op uw website. Daarnaast leest Google de content van uw website om te begrijpen waar deze over gaat, wat uw ranking in de zoekresultaten beïnvloedt.

Zoekwoordonderzoek is het proces van het identificeren van de woorden en zinnen die mensen gebruiken in zoekmachines, zodat u kunt begrijpen hoe u uw website daarop kunt afstemmen. Het kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende tools, zoals Google Keyword Planner of Ahrefs.

Gebroken links zijn links die naar een niet-bestaande pagina verwijzen. Ze kunnen de gebruikerservaring verstoren en hebben een negatieve invloed op uw SEO. Gebroken links kunnen worden opgespoord en gerepareerd met behulp van tools zoals Screaming Frog of Ahrefs.

Paginatitels en beschrijvingen, ook wel meta-titels en meta-beschrijvingen genoemd, zijn belangrijk omdat ze door zoekmachines worden gebruikt om te begrijpen waar uw pagina over gaat. Ze verschijnen ook in de zoekresultaten, wat kan bijdragen aan een hogere klikfrequentie.

Alt-tags zijn beschrijvingen die aan afbeeldingen worden toegevoegd om hun inhoud te beschrijven. Ze zijn belangrijk voor SEO omdat ze zoekmachines helpen begrijpen wat er op de afbeelding staat. U kunt ze optimaliseren door ze te vullen met relevante zoekwoorden en beschrijvingen van de afbeeldingen.

Het menu en de footer van uw website zijn belangrijk omdat ze de navigatie van uw site bepalen. Door ze te optimaliseren met relevante links en zoekwoorden, kunt u de gebruiksvriendelijkheid verbeteren en uw SEO verbeteren.

Een 404-fout treedt op wanneer een bezoeker probeert toegang te krijgen tot een pagina op uw website die niet bestaat. Dit kan gebeuren wanneer een pagina is verwijderd of wanneer de URL is gewijzigd zonder dat er een omleiding is ingesteld.

Een 301-redirect is een permanente omleiding die bezoekers en zoekmachines van de ene URL naar een andere stuurt. Dit is handig als u een pagina heeft verwijderd of de URL heeft gewijzigd. Het helpt om uw SEO waarde te behouden en biedt een soepele ervaring voor bezoekers.

Een meta-titel is de titel van een webpagina die in de zoekresultaten van zoekmachines wordt weergegeven. Het is een belangrijke SEO-factor en kan worden geoptimaliseerd door relevante zoekwoorden op te nemen en het aantrekkelijk en beschrijvend te maken.

Een meta-beschrijving is een korte samenvatting van een webpagina die in de zoekresultaten wordt weergegeven. Hoewel het geen directe SEO-factor is, kan een overtuigende meta-beschrijving de klikfrequentie (CTR) verbeteren. Het kan worden geoptimaliseerd door relevante zoekwoorden op te nemen en een heldere oproep tot actie te bieden.

Een snelle laadtijd is belangrijk voor SEO omdat het de gebruikerservaring verbetert. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden omdat dit leidt tot een betere tevredenheid onder bezoekers. U kunt de laadtijd van uw website verbeteren door optimalisatie technieken zoals compressie van afbeeldingen en caching te gebruiken.

Interne links zijn links die naar andere pagina’s op uw website verwijzen. Ze zijn belangrijk voor SEO omdat ze helpen de structuur van uw website te bepalen en de crawlers van zoekmachines helpen uw site beter te begrijpen. Ze kunnen ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring door bezoekers naar relevante content te leiden.

 

Meer van zulke blogs?

Bent u eigenaar van of werkt u voor een bedrijf dat zijn online aanwezigheid en zijn website drastisch wilt verbeteren? Via onze nieuwsbrief delen we waardevolle en deskundige inzichten op het gebied van webdesign en online marketing. Wij helpen u graag de leider te worden in uw branche.