Handige SEO technieken voor WordPress sites
Bent u de trotse eigenaar of eigenares van een mooie WordPress website, maar vallen de bezoekersaantallen nog tegen? Neem dan even de tijd om dit blogbericht te lezen. En ontdek hoe u met eenvoudige WordPress SEO technieken uw vindbaarheid kan verbeteren!
Ontdek onder andere welke SEO plugins er worden gebruikt en aan welke belangrijke punten een WordPress website moet voldoen om goed te kunnen ranken in de zoekmachines.
inhoudsopgave
Is uw website wel zichtbaar voor zoekmachines?
In sommige gevallen worden zoekmachines ontmoedigd om een WordPress website te indexeren. Dit komt vaak door een instelling, die door webdesigners nog weleens wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat een website met demo content niet wordt geïndexeerd door zoekmachines.
Het kan gebeuren dat een webdesigner vergeet om deze instelling na het opleveren van een website ongedaan te maken. Dit resulteert vaak in een website die niet wordt geïndexeerd door zoekmachines, waardoor deze ook niet gevonden kan worden.
Gelukkig kan dit met een paar muisklikken worden opgelost, door in het admin-menu naar instellingen -> lezen te gaan. Hier vindt u een aantal opties, waaronder: “zoekmachine zichtbaarheid”. Staat hier een vinkje? Dan kunt u deze verwijderen. Dit zal ervoor zorgen dat zoekmachines binnen een paar dagen uw website weer kunnen vinden en indexeren!

WordPress website - SEO vriendelijke URLs
Is uw WordPress website al voorzien van SEO vriendelijke URLs? U kunt dit zien door in het admin-menu naar Instellingen -> Permalinks te gaan. Hier vindt u een lijst met opties. Standaard staat WordPress ingesteld op eenvoudige links. Is dit bij uw website ook het geval? Verander dit dan naar: “Berichtnaam”.
De URLs van alle pagina’s en blogberichten zullen nu worden aangepast naar de ingevoerde pagina/blog titels. Door de linkstructuur van een WordPress website op deze manier aan te passen, begrijpen zoekmachines beter waar een pagina of blogbericht over gaat.

Maak gebruik van een WordPress SEO plugin
Hoewel WordPress een prachtig CMS systeem is, komt het niet met handige ingebouwde SEO functies. Gelukkig zijn er wel een behoorlijk aantal (gratis) plugins beschikbaar die SEO functionaliteit toevoegen.
Er zijn 2 WordPress SEO plugins die er echt uitspringen en die u waarschijnlijk al eens eerder bent tegengekomen. Ik heb het over Yoast SEO en AIOSEO. Beide plugins voegen extra functies toe aan uw WordPress website, waarvan er een paar zeker kunnen zorgen dat uw website in de toekomst beter gevonden zal worden. Hieronder een aantal van deze functies:
1. Meta title en meta description
De meta title en meta description zijn de titels en beschrijvingen die u in de resultaten ziet, wanneer u een zoekopdracht heeft gedaan via een zoekmachine. Ze geven potentiële bezoekers onder andere aan waar een pagina of blogbericht over gaat.
Dit is niet het enige, ze zorgen er namelijk ook voor dat een zoekmachine beter begrijpt waar een pagina of blogbericht over gaat. Klopt dit? Dan zal de betreffende pagina of het blogbericht worden beloond met hogere rankings!
2. ALT tekst
Vrijwel alle WordPress SEO plugins voegen ook een functie toe, waarmee een ALT tekst kan worden toegevoegd aan afbeeldingen. Deze tekst geeft een beschrijving over een afbeelding. Hiermee worden zoekmachines geholpen om te kunnen begrijpen wat voor een afbeelding het is. Op deze manier kan een zoekmachine een afbeelding beter indexeren.
3. Rich snippets
Deze functie wordt vaak onderschat, maar kan voor een groot verschil zorgen in de vindbaarheid! Met Rich Snippets kan er namelijk nog meer informatie worden doorgegeven aan een zoekmachine. Hierdoor kunnen ze uw WordPress website nog beter indexeren en begrijpen ze nog beter waar pagina’s en blogberichten over gaan.
4. XML sitemaps
Een SEO plugin helpt vaak ook bij het maken van een XML Sitemap. Een XML Sitemap laat alle pagina’s en blogberichten zien. Door gebruik te maken van een XML Sitemap, kunnen zoekmachines makkelijk en snel zien welke pagina’s en blogberichten er aanwezig zijn, zodat deze weer geïndexeerd kunnen worden.
Lees ook: Organische vindbaarheid verhogen
Zorg voor een snelle WordPress website
Zoekmachines vinden niets zo belangrijk als de gebruikerservaring. Een gebruiker moet snel vinden waar hij of zij naar op zoek is en eenmaal geklikt op een zoekresultaat, moet de desbetreffende pagina snel worden geopend.
Laadt uw WordPress website langzaam? Dan kan een zoekmachine dit zien als een belemmering in de gebruikerservaring en uw website hier zelfs voor afstraffen! Om te zorgen voor betere laadtijden is een goede hosting in eerste instantie aan te raden, heeft u die al? Dan kan er ook technisch iets aan de hand zijn. In dit geval kunt u het volgende doen:
1. Controleer afbeeldingen
Grote afbeeldingen of verouderde afbeeldingsextensies kunnen zorgen voor langere laadtijden. Door gebruik te maken van kleinere bestanden of nieuwere extensies, kunt u de laadtijden verbeteren.
2. Maak gebruik van caching
Door gebruik te maken van caching, worden bepaalde gedeeltes van een website opgeslagen in het cache geheugen. Hierdoor kan alles sneller worden geladen en zal de laadsnelheid van uw website verbeteren.
3. Verklein of combineer HTML/CSS/Javascript
Door HTML/CSS/Javascript inline te plaatsen kan een website efficiënter worden geladen. Hierdoor zal in veel gevallen de laadtijd verbeteren. Het nadeel van dit klusje is dat het redelijk lastig kan zijn om het uit te voeren. Gelukkig zijn er verschillende plugins die u hierbij kunnen helpen. Hieronder leest u er meer over!
WordPress caching plugin installeren
Bovenstaande stappen kunnen behoorlijk wat werk met zich meebrengen. Gelukkig zijn er meerdere plugins die kunnen helpen om vrijwel alle bovenstaande stappen in een handomdraai uit te voeren. Een van de bekendere plugins is WP-Optimize. Deze plugin stelt u in staat om caching in te schakelen, afbeeldingen te optimaliseren, HTML/CSS en Javascript te verkleinen en combineren en nog veel meer! Probeer het eens en deel de resultaten met ons!
Laat ons u helpen
Hopelijk hebben wij u goed op weg kunnen helpen met bovenstaande WordPress SEO technieken, maar mocht u er toch zelf niet helemaal uitkomen, aarzel dan niet om een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak via onze online agenda. We bespreken al uw vragen, doelstellingen en uitdagingen